Wednesday, September 15, 2010

Hormon Penting Lelaki - Testosteron

Hormon yang penting bagi lelaki adalah

1)Testosteron
Merupakan salah satu daripada hormon seks yang penting bagi kesejahteraan lelaki. Ia meningkatkan mood dan memberi rasa segar kepada lelaki. Lelaki yang mempunyai hormone testosteron yang cukup mempunyai tubuh yang segar dan sasa. Tanpa testosteron kulit juga mula berkedut dan menjadi kecut.
Testosteron menjaga kelenjar prostat pada lelaki agar menjadi kekal sihat dan tanpanya kelenjar ini menjadi bengkak. Keadaan ini dipanggil Benign Prostatic Hyperplasia dan jika tidak dijaga akan berubah menjadi sel kanser yang menakutkan. Mereka yang mengalami masalah prostat akan mendapat jangkitan pada pundi kencing dan juga masalah kencing tidak lawas.Lelaki yang mengidapi masalah ini pastinya akan resah kerana sering terganggu akibat panggilan ke bilik air yang terlalu kerap.
Kekurangan testosteron mengakibatkan nafsu keupayaan seks terganggu. Nafsu seks dipengaruhi secara langsung oleh hormon testosteron. Hormon tersebut juga menjadikan tubuh lelaki tegap dan sasa. Tanpanya tubuh akan mula mengecut dan menjadi tidak stabil.
Hormon testosteron turut merangsang mood dan minda seorang lelaki. Lelaki yang kurang testosteron akan sering berdebar-debar, berasa resah dan cepat marah.
Dari segi kesuburan pula hormon ini mempunyai kesan terus ke atas sel-sel leydig dan sertoli pada testis bagi menghasilkan sperma. Apabila kurang testosteron maka tahap kesuburan lelaki juga akan turun. Testosteron banyak mempengaruhi darah kita. Seorang lelaki yang paras testosteronnya baik akan mempunyai tahap kolestrol yang baik. Kekurangan testosterone menjadikan tahap kolestrol dalam badan bertambah.
Dari segi rupa paras pula seseorang yang tidak cukup testosteron akan tampak tua. Kulitnya lebih berkedut berbanding mereka yang cukup testosteron. Penampilan mereka juga akan tampak murung dan kurang yakin. Apabila mendapat testosteron yang cukup seseorang menjadi lebih yakin dan perubahan yang menakjubkan dapat dilihat.
Bentuk tubuh seseorang yang kurang testosteron kelihatan agak menggeleber. Perutnya agak besar dan buncit manakala lemak pula mudah berkumpul. Ini membuatkan lelaki menjadi kurang keyakinan diri dan tenaga pula merosot.
Ujian darah
Ujian darah boleh di lakukan bagi meneliti tahap hormon dalam tubuh seseorang lelaki. Bagi saya ujian ini bagus kerana ia boleh memberikan gambaran sebaik mana peningkatan yang dapat dicapai apabila terapi dibuat.
Ia juga dapat membantu mengesan kekurangan yang ketara dan dapatlah kita memberi perhatian segera terhadap masalah yang dihadapi oleh seseorang.

1 comment:

Hantar Aduan Muslim Disini

http://ho.lazada.com.my/SHEKdp

Popular Posts