Monday, August 30, 2010

Mee Segera Kimia

PERSATUAN Pengguna Pulau Pinang antara yang paling lantang memperjuangkan pengharaman penggunaan bahan sodium dalam mi segera.Kronologi Isu Mee Antara Lain

Isu bermula apabila Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendakwa mi segera ini harus dijauhi kerana boleh menyebabkan kanser (21 April 2010). Antara hujah-hujah CAP antara lain:

1 - Kajian ke atas 10 sampel mi segera mendapati tiga daripadanya mengandungi natrium (garam) melebihi 1,000 miligram sedangkan saranan untuk orang dewasa dan kanak-kanak berusia empat tahun adalah 2,400 miligram sehari.

2 - Mee segera mengandungi liputan lilin yang merbahaya untuk kesihatan dalam jangka masa panjang - liputan lilin dalam satu bungkus mee segera memerlukan masa lebih dari dua hari untuk dinyahkan dari sistem tubuh badan oleh tubuh manusia.

3 - Mi segera adalah makanan remeh yang mengandungi karbohidrat, natrium dan ‘Monosodium Glutamate’ (MSG), selain rendah khasiat seperti serat, vitamin dan galian.

Walaubagaimanapun, petikan Kosmo! Online hari ini antara lain menyebut:

“Penggemar mi segera kini tidak lagi perlu bimbang menikmati hidangan tersebut kerana Kementerian Kesihatan semalam mengesahkan ia bukan penyebab pelbagai penyakit termasuk kanser. Kementerian dalam kenyataan semalam menjelaskan, dakwaan CAP itu tidak berasas kerana tidak disokong bukti saintifik.”

Ringkas. Itu lah antara isi terpenting yang berjaya aku cungkil dari artikel 3-perenggan-kerat Kosmo! Online.


Indo Mi - Antara mi goreng segera terawal di Malaysia.

Respon Terhadap Kenyataan  Kosmo!

Berikut adalah pendapat berkenaan semua dakwaan-dakwaan di atas (ikut susunan).

1 - Kandungan Natrium yang tinggi. Ini adalah benar dan tidak perlu disangkal lagi. Kalau ikutkan maksimum 2400mg itu adalah cukup tinggi, kerana UK Recommended Nutritional Intake (RNI) mencadangkan pengambilan natrium melebihi 1,600 mg sehari adalah tidak sihat. Ingat, kita dalam sehari bukan makan sepaket me segera tu saja, belum campur natrium dari makanan-makanan yang lain. Rujuk sini untuk maklumat lanjut.

2 – Tiada sebarang kajian saintifik yang mengesahkan hal berkenaan liputan lilin (Wax build up) mendatangkan penyakit mahu pun memudaratkan kesihatan. Buat mereka yang tidak tahu kenapa lilin disaluti pada mi segera, ia adalah bertujuan supaya mi segera tersebut tidak akan melekat ketika dimasak. Fungsinya sama seperti minyak yang menyaluti mee kuning dan kuey teow (macam kat pasar tu), dan tepung yang menyaluti mee wantan. Sedangkan kalau kita masak spaghetti sekalipun memerlukan minyak ketika spaghetti itu direbus supaya spaghetti tu nanti tidak melekat bila sejuk. TAPI, dalam Sains, apa sahaja elemen yang badan kita tidak perlukan akan disebut sebagai toksin. Mungkin dalam jangka masa pendek, toksin (wax) itu tidak mendatangkan apa-apa kesan pada kesihatan tetapi bagaimana pula dengan jangka masa panjang? Kita harus berwaspada, tiada kajian saintifik sekarang tidak bermaksud ianya 'tak apa'. Siapa tahu, dalam tempoh beberapa tahun akan datang, saintis berjaya menemui kesan sampingan (jangka masa panjang) wax tersebut. Waktu tu, kalau dah menyesal, tidak berguna.

3 – Yang ni, aku kena senaraikan dulu fakta pemakanan (nilai sebenar) dari setiap satu paket jenama mi terkemuka di Malaysia;

Daripada maklumat, dapat disimpulkan bahawa:
a) A mengandungi lebih 50kcal berbanding B
b) B mengandungi lebih protein dari A
c) Walaupun B tidak menyatakan jumlah sodium yang digunakan, tapi percayalah, ikut pengalaman kita, kandungan sodium dalam B tak jauh beza dengan kandungan sodium dalam A.
d) Kesimpulannya, dua-dua mi segera di atas kurang sihat dan perlu dijauhkan. Asasnya? Ok, ni meh kite share satu tip pemilihan makanan yang tepat, Hukum Diet Ejoy yang Pertama. Apa sahaja, bagi kita, jika kandungan lemak di dalamnya adalah sama atau lebih tinggi dari protein, maka makanan itu adalah tidak sehat dan perlu dijauhi, KECUALI ikan laut dan kekacang asli. Kenapa? Kerana kedua-dua makanan tersebut kaya dengan minyak sihat (essential oil) iaitu omega 3 fatty acid, yang memang sudah ada kajian saintifik mampu mengelakkan penyakit kronik seperti Lemah Jantung dan Diabetes.

Mi Sedap Goreng Asli - mengandungi 17g lemak (bersamaan 1 1/4 sudu besar minyak sawit!)

Respon kita terhadap laporan Kosmo! Online pula – Mereka cuma tulis “mi segera bukan penyebab pelbagai penyakit termasuk kanser”, tapi mereka tak tulis pun “mulai sekarang, mi segera amat selamat untuk dimakan hari-hari sebagai sajian pengganti untuk nasi, pasta dan roti”. Mudah bukan? 

Kesimpulan, kalau nak makan mi segera ni sekali sekala boleh, seminggu/sebulan sekali ke, kalau tak sentuh langsung lagi bagus. Tengok juga maklumat pemakanan dalam memilih mi segera, dan bukannya berdasarkan perisa atau jenama. Pesanan buat adik-adik yang masih lagi belajar di asrama, atau buat mereka yang tengah kekeringan wang untuk beli makanan, daripada melaburkan wang RM3 untuk beli 5 paket megi, lebih baik korang beli roti Gardenia famili saiz, harganya lebih kurang sama, tapi jauh lebih sihat dan mengenyangkan. Tengok, tak susah kan nak jadi sihat?

http://www.sususejat.com

No comments:

Post a Comment

Hantar Aduan Muslim Disini

http://ho.lazada.com.my/SHEKdp

Popular Posts