Monday, August 9, 2010

Tuala Wanita & KimiaBahan Mentah Tuala Wanita Pakai 

  • Kertas buangan
  • Agen pelunturan yang berkarsinogen
  • Agen fluoresen
  • dan sebagainya
merupakan antara bahan mentah yang memproses tuala wanita pakai-buang di pasaran. Kertas buangan termasuklah kertas kitaran semula, kertas tebal, kotak dan pulpa kayu yang telah disembunyikan bakteria serta kuman merbahaya. Kertas dan pulpa kayu yang telah dilembutkan akan melalui proses pelunturan berklorin. Sejenis toksin yang dinamakan Dioksin akan terhasil dalam proses pelunturan berklorin ini. Setelah proses-proses ini selesai, terhasillah produk pakai-buang wanita seperti tuala wanita, pantiliner dan tampon.

Kesan ketosidan Dioksin amat kuat, ia adalah 130 kali ganda lebih bertoksik berbanding Cyanide dan 900 kali ganda lebih bertoksik berbanding Arsenic. Ia juga digelar sebagai 'Toksin Yang Paling Kuat' pada zaman kini. Pusat Penyelidikan Kanser Antarabangsa telah mengelasan Dioksin sebagai karsinogen (bahan penyebab kanser) kelas pertama kepada manusia. Kajian Perubatan membuktikan bahawa walaupun kandungan Dioksin dalam tahap yang rendah, ia masih berupaya menyebabkan kanser payu dara, kanser usus, enddometriosis, kanser ovari, kemandulan, keguguran dan sakit puan yang lain.


Masalah Penyakit Kaum Wanita Sedunia Hari ini..

83% terdedah pada jangkitan faraj.
62% nisbah penyakit berpunca daripada tuala wanita yang berkualiti rendah!
Penggunaan tuala wanita yang berkualiti rendah dalam masa 2 jam akan berlaku pembiakan bakteria secara mudah.


SIMPTOM BIASA JANGKITAN HAID
-Panas badan/sakit bahagian bawah abdomen.
-Jangkitan pada bahagian luar faraj
-Leucorrhea/lelehan putih
-Sakit perut(Senggugut)
-Keradangan alat kelamin
-Jangkitan faraj
-Keradangan endometrium
-Kulit gatal

Setiap wanita menggunakan lebih kurang 15,000 keping tuala wanita di sepanjang hayatnya! Maka, risiko terdedah terhadap Dioksin bersamaan 15,000 kali!!1 comment:

Hantar Aduan Muslim Disini

http://ho.lazada.com.my/SHEKdp

Popular Posts