Wednesday, August 25, 2010

Tokong Di Dapur Hotel


Tokong di dapur

Oleh Mohd Jamilul Anbia Md Denin
KUALA LUMPUR: Tindakan melampau apabila masih ada pihak hotel yang diperiksa pegawai Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) tidak sensitif apabila didapati sengaja membina tokong di dalam ruangan dapur walaupun pada masa sama hotel berkenaan menawarkan bufet Ramadan.

Sumber Jakim berkata, dalam serbuan terhadap sebuah hotel di Petaling Jaya, di sini, pegawai Jakim mendapati pemilik hotel meletakkan tokong di bahagian dapur yang turut digunakan untuk memasak pelbagai sajian untuk berbuka puasa.
Penemuan tokong dan colok terbabit adalah sebahagian dari objek mengejutkan yang dijumpai selain botol kicap dan sos mengandungi alkohol yang dicampurkan ke dalam masakan bufet Ramadan sejak operasi dilakukan Rabu lalu “Perkara ini seharusnya tidak berlaku berikutan ia menyalahi syarat dan peruntukan bagi membolehkan hotel terbabit diberikan pengiktirafan sijil halal Jakim. Prosedur ditetapkan mensyaratkan supaya tiada sebarang bentuk tempat pemujaan atau gambar diletakkan di dalam hotel atau dapur bagi membolehkan sijil halal diberikan.

“Jika syarat ini gagal dipatuhi, pihak Jakim tidak teragak-agak menolak permohonan pemilik hotel atau restoran selain menarik balik sijil halal sedia ada,” katanya.

“Syarat ini bukan hanya tertakluk kepada hotel semata-mata, malah restoran yang memohon untuk mendapatkan sijil halal Jakim turut disyaratkan supaya mematuhi semua prosedur itu,” katanya.

No comments:

Post a Comment

Hantar Aduan Muslim Disini

http://ho.lazada.com.my/SHEKdp

Popular Posts